تاخیر بروز دمانس با رژیم غذایی

دمانس به از دست دادن توانایی‌های شناختی مانند تفکر، یادآوری و استدلال گفته می‌شود که در سطوحی است که بر زندگی روزمره و فعالیت‌های فرد تأثیر می‌گذارد. دمانس بر سلامت و رفاه میلیون‌ها نفر از بزرگسالان مسن تأثیر می‌گذارد و با رسیدن هر نسل به سال‌های پیری، این آمار به طور قابل توجهی افزایش خواهد یافت.

محققان به دنبال روش‌هایی برای پیشگیری یا کند کردن روند بروز دمانس در بزرگسالان مسن هستند. یکی از راه‌حل‌هایی که در حال بررسی است، رژیم غذایی MIND است.

رژیم غذایی MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) بر غذاهایی تمرکز دارد که برای سلامتی مغز مفید هستند، از جمله سبزیجات برگ سبز، توت‌ها، مغزها، غلات کامل و ماهی. این رژیم مصرف چربی‌های اشباع‌شده و شکرهای افزوده مانند گوشت قرمز، کره، پنیر و شیرینی‌ها را محدود می‌کند.

بررسی‌های سیستماتیک نشان داده‌اند که رژیم غذایی MIND باعث بهبود عملکرد شناختی در بزرگسالان مسن می‌شود. یک مطالعه طولانی‌مدت شواهد بیشتری در مورد مزایای رژیم غذایی MIND ارائه می‌دهد، از جمله اینکه چگونه این رژیم برای گروه‌های مختلف عمل می‌کند.

این مطالعه که در مجله «آلزایمر و دمانس» منتشر شده است، بیش از 5200 بزرگسال مسن ساکن محله‌های شیکاگو را به مدت هشت سال پیگیری کرده است. محققان رژیم غذایی شرکت‌کنندگان را با استفاده از یک پرسشنامه که مصرف 144 غذای مختلف را اندازه‌گیری می‌کرد، ارزیابی کردند. آن‌ها عملکرد شناختی را با آزمایشاتی برای ارزیابی حافظه، توجه و سرعت پردازش اندازه‌گیری کردند و سپس ارتباط آن‌ها را در طول زمان با در نظر گرفتن متغیرهایی مانند سن، تحصیلات، وضعیت اجتماعی-اقتصادی، فعالیت بدنی و سلامت عروقی مورد بررسی قرار دادند.

محققان تأیید کردند که رژیم غذایی MIND با کاهش افت شناختی در همه افراد همراه است. حتی اضافه کردن یک غذای توصیه‌شده یا حذف یک غذای ناسالم، با کاهش افت شناختی همراه بود

این مطالعه همچنین شواهدی پیدا کرد که نشان می‌دهد اثربخشی رژیم غذایی در گروه‌های نژادی مختلف متفاوت است. حدود 60 درصد از شرکت‌کنندگان سیاه‌پوست بودند. شرکت‌کنندگان سفیدپوستی که رژیم را به طور متوسط رعایت کردند، مزایای شناختی مشاهده کردند. شرکت‌کنندگان سیاه‌پوست نیاز به رعایت بالاتری از رژیم داشتند تا اثرات شناختی مشابهی داشته باشند. عواملی مانند سطح فعالیت بدنی، فشار خون و دیابت در تأخیر افت شناختی برای شرکت‌کنندگان سیاه‌پوست نسبت به سفیدپوست‌ها تأثیر بیشتری داشت. محققان معتقدند که این نشان‌دهنده عوامل اجتماعی، محیطی و بیولوژیکی گسترده‌تری است. به طور کلی، رژیم غذایی MIND برای همه افراد کاهش افت شناختی را به همراه داشت.

پس چگونه باید رژیم غذایی MIND را دنبال کرد؟ دستورالعمل‌های آن نسبتاً ساده است. ابتدا موارد زیر را در رژیم غذایی خود بگنجانید:

سه وعده یا بیشتر  در روز از غلات کامل

یک وعده یا بیشتر در روز از سبزیجات (به جز سبزیجات برگ سبز)

شش وعده یا بیشتر در هفته از سبزیجات برگ سبز

پنج  وعده یا بیشتر در هفته از مغزها

چهار وعده یا بیشتر  در هفته از حبوبات

دو وعده یا بیشتر  در هفته از توت‌ها

دو وعده یا بیشتر  در هفته از گوشت مرغ

یک وعده یا بیشتر در هفته از ماهی

برای چربی‌های اضافه، از روغن زیتون استفاده کنید

و برای غذاهای کمتر سالم، مصرف آن‌ها را محدود کنید:

– کمتر از پنج وعده در هفته از شیرینی‌ها و دسرها

– کمتر از چهار وعده در هفته از گوشت قرمز که شامل گوشت گاو و بره می‌شود

– کمتر از یک وعده در هفته از پنیر و غذاهای سرخ‌شده

– کمتر از یک قاشق غذاخوری در روز از کره و روغن

 

مقالات مرتبط

میزوفونیا: درک و راه های درمان اختلال صدا بیزاری  

میزوفونیا یک اختلال پیچیده و کمتر درک‌شده است که می‌تواند بر زندگی روزمره فرد تأثیر بگذارد. با این حال، با استفاده از استراتژی‌های مناسب، امکان تشخیص و مدیریت این وضعیت وجود دارد. با درک محرک‌ها، علائم و درمان‌های موجود، افراد مبتلا به میزوفونیا می‌توانند کنترل زندگی خود را به دست گیرند و در دنیای صدا آرامش پیدا کنند.

تاثیر رسانه های اجتماعی بر رشد مغز نوجوانان

تحقیقات نشان می‌دهد که استفاده از رسانه‌های اجتماعی حساسیت نوجوانان به پاداش‌ها و تنبیه‌های اجتماعی را افزایش می‌دهد و این موضوع می‌تواند تأثیرات منفی بلندمدتی بر مغز آنان بگذارد. اگر دوران نوجوانی خود را به یاد بیاورید، احتمالاً خاطراتی از اضطراب، خجالت، نوسانات خلقی و نیاز شدید به تأیید دیگران دارید. در این دوره، اشتیاق به پذیرش اجتماعی به اوج می‌رسد و مغز نسبت به بازخوردهای اجتماعی بسیار حساس‌تر می‌شود، به این معنی که آنچه دیگران در مورد شما می‌گویند می‌تواند تأثیر زیادی بر حس شما نسبت به خودتان بگذارد. 

پاسخ‌ها