سندرم اتلو چیست؟
سندرم اتلو نوعی روانپریشی است که فرد در آن دچار حسادت بیمارگونه میشود و باور قوی به خیانت شریک زندگی خود پیدا میکند، حتی اگر هیچ مدرکی دال بر خیانت وجود نداشته باشد. افراد مبتلا ممکن است به قدری رفتارشان شدید شود که به شریک زندگی خود آسیب برسانند). این سندرم بهعنوان یک تشخیص جداگانه در DSM فهرست نشده، اما به اختلال هذیانی مرتبط است.)
نام این سندرم از تراژدی “اتلو” اثر ویلیام شکسپیر گرفته شده است. در این نمایشنامه، اتلو، فرماندهای مورد احترام، توسط دیگر شخصیتها فریب میخورد و باور میکند که همسرش دزدمونا به او خیانت کرده است، در حالی که اینگونه نیست. در پایان، اتلو بهطور تراژیک همسرش را میکشد و سپس خودکشی میکند.
سندرم اتلو نادر است و میتواند دلایل متعددی داشته باشد. این سندرم ممکن است بهعنوان نوعی روانپریشی در افراد مبتلا به اختلالاتی مانند اسکیزوفرنی ظاهر شود یا در نتیجه مصرف الکل و مواد مخدر، بیماریهای نورودژنراتیو (مانند پارکینسون) یا سکته مغزی بروز یابد.
مطالعهای جدید درباره سندرم اتلو
مطالعهای جدید که در ژورنال علمی *Neurocase* منتشر شده است، به بررسی علل سندرم اتلو پرداخته است.در این مطالعه، گروه تحقیقاتی، یک مورد بالینی از زنی 50 ساله را بررسی کردند که بیش از 30 سال در یک زندگی مشترک موفق بوده است. این زن هنگام آشپزی دچار سردرد شد و بیهوش شد. پس از انتقال به بیمارستان و انجام اسکن مغزی، مشخص شد که او دچار سکته مغزی شده و تالاموس مغزش آسیب دیده است. اگرچه هر دو نیمکره مغز تحت تأثیر قرار گرفته بودند، تالاموس در نیمکره راست آسیب بیشتری دیده بود.
تالاموس راست و حسادت
تالاموس ناحیهای در مرکز مغز است که اطلاعات را از بدن و اعضای حسی به مغز منتقل میکند و در هوشیاری و خواب نقش دارد. پس از دو هفته بستری و بهبود نسبی، دو روز پس از ترخیص، بیمار علائم سندرم اتلو را نشان داد. او ابتدا همسرش را به خیانت با خواهرش و سپس با دختر یکی از دوستانش متهم کرد. رفتار او به تدریج شدیدتر شد و به بررسی گوشی همسرش، جاسوسی از او و بیدار کردنش در نیمهشب برای متهم کردن او به خیانت پرداخت. یک سال پس از سکته، حسادت او به حدی شدید شد که دوبار به همسرش با سلاح سرد حمله کرد. در نهایت، پزشکان توانستند با داروهای ضدروانپریشی علائم این سندرم را درمان کنند و سندرم اتلو از بین رفت.
پاسخها